Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

'De Stem van West is voor iedereen in West'

Toegevoegd op 8 oktober 2018

Charles Vaneker wil de Stem van West verbreden tot hét platform voor ideeën, discussie en informatie over West.

Zet je plan op de Stem van West!


Charles Vaneker wil de Stem van West verbreden tot hét platform voor ideeën, discussie en informatie voor iedereen in West. 'Als heel West er regelmatig kijkt, kom je elkaars initiatieven tegen en kan een brede groep mensen stemmen en reageren. 

De Stem van West is een mooi ideeënplatform, maar nog te onbekend, stelt Charles Vaneker. Hij is stadsdeelcommissielid voor Westerpark en moderator van de Stem van West. De discussies vertegenwoordigen daardoor nog onvoldoende alle bewoners van West, vindt hij. "Er moet meer content op, zodat iedereen reden heeft er regelmatig te kijken. Dan kom je ook elkaars initiatieven tegen, waar iedereen op kan stemmen en reageren."

Discussieforum

Charles, in het dagelijks leven social media analyticus, zou van de Stem van West hét platform willen maken voor ideeën, discussie en informatie over West. "Behalve ideeën voor hun buurt, zouden bewoners ook zelf dingen moeten kunnen aankaarten en daar discussie over voeren, van een zoekgeraakte kat tot wakker liggen van geluidsoverlast. Ook zou ik er als stadsdeelcommissie vragen willen stellen, want de mensen in West hebben veel en goede ideeën. Momenteel wordt er veel gediscussieerd over de afvalhubjes in het Westerpark. De Stem van West zou een goede plek zijn om mensen te vragen hoe zij het zouden oplossen."

Praktische informatie

Buurtbewoners zouden er ook praktische informatie moeten kunnen vinden, vindt Charles. "Ik heb bijvoorbeeld alles over de erfpacht uitgezocht. Dat staat op een website van een buurtinitiatief, net zoals andere waardevolle informatie van de vele andere buurtinitiatieven. Maar die zijn niet met elkaar verbonden. Op de Stem van West is het voor iedereen vindbaar en toegankelijk."

Beweging vanuit beleving

"Als stadsdeelcommissie willen we beweging brengen. Niet door vanuit de regels en beperkingen te redeneren, maar vanuit de beleving van bewoners. Via de Stem van West kunnen we een goed beeld krijgen van wat er speelt en hoe de mensen erover denken." 

Van praktisch tot beladen

Initiatieven kunnen heel praktische en makkelijk in te voeren dingen zijn, zegt Charles. "Zoals een verkeersdrempel, iets met groen, een bankje op een plein. Het kunnen ook beladen thema's zijn, zoals milieu, geluidsoverlast, parkeren, discriminatie in een straat. Dan zijn het ingewikkelder afwegingsprocessen. Achter het idee om 70-plussers in de Spaarndammerbuurt een bezoekersparkeerkaart te geven, kan eenzaamheid schuilgaan. Is een parkeerkaart dan de oplossing of zijn er andere mogelijkheden? En als we zoiets zouden doen, moeten we dat dan niet voor het hele stadsdeel invoeren? Zo'n plan geeft in ieder geval een indicatie van problemen die spelen." 

Voorwerk

De stadsdeelcommissie heeft een belangrijke rol in het voorwerk. "Een moderator begeleidt de initiatiefnemer om het plan zo specifiek mogelijk toe te lichten. Wij zoeken ondertussen met ambtenaren uit of en hoe het uitvoerbaar is en wat het gaat kosten. Als er budget voor is en het plan haalbaar is, kunnen we tegen het dagelijks bestuur zeggen: ga erover in overleg met de buurt en probeer het uit te voeren." 

Top of mind

Het is en blijft heel belangrijk dat de Stem van West een platform van iedereen in West wordt, benadrukt Charles. "Het moet door heel West top of mind worden, en wij zijn ervoor om dat voor elkaar te helpen krijgen. Steeds weer moeten we ideeën, onderwerpen en successen delen op social media, en op clubs, buurtborrels, wijkplatforms mensen erop attenderen: Zet je plan op de Stem van West!" 

Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in!

“Heb jij een goed voorstel?”

Stuur je plan in!
tekstwolk-punt

Login om verder te gaan
refresh

Cancel