Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Wat kun je verwachten als je je idee online zet?

Toegevoegd op 9 oktober 2018

Initiatiefnemers krijgen begeleiding van een moderator. Wat kun je verwachten als je je idee op de Stem van West zet?

De initiatiefnemer zet iets op de kaart, samen maken we het concreet.


Als moderator van de Stem van West begeleidt Sjoerd van Bekhoven initiatiefnemers. Wat kun je verwachten als je je idee online zet? 

"De Stem van West is een mooi platform, dat bewoners veel kan bieden", zegt Sjoerd van Bekhoven, stadsdeelcommissielid voor Oud West/De Baarsjes en moderator van de Stem van West. "Mensen kunnen er heel snel en makkelijk een idee of wens op zetten, zonder dat ze het al helemaal hebben doordacht. Ze komen daardoor met heel creatieve out of the box-oplossingen voor dingen in hun directe omgeving."

Begeleiding
"Bijvoorbeeld het idee om van de Witte de Withstraat een groene straat te maken. Dat was geen uitgewerkt plan, maar sloeg heel goed aan. Je moet dan alsnog alle stappen voor een concreet plan zetten, maar je wordt dan wel begeleid. Is je plan geaccepteerd, dan doet het stadsdeel een haalbaarheidsonderzoek - op eigen houtje krijg je dat niet makkelijk gedaan." 

Wat betekent meedoen?
Iedereen die een idee uploadt, krijgt een telefoontje van de moderator van die week. Sjoerd: "We leggen uit wat het betekent dat ze meedoen en hoe ze stemmen zouden kunnen werven. Soms hoor je daarna niks meer, soms gaat iemand actief campagne voeren en ga je samen verder."

Voorbereiding
De initiatiefnemer die na de campagneperiode op de peildatum de meeste stemmen heeft, krijgt begeleiding bij de presentatie aan de stadsdeelcommissie. En, als het plan wordt uitgevoerd, bij de stappen daarna. "Heel leuk om te doen", zegt Sjoerd. "We bespreken het plan, het vooronderzoek dat ambtenaren alvast hebben gedaan en wat de initiatiefnemer kan verwachten."

Concreet maken
Behalve de initiatiefnemer van het 3D-zebrapad begeleidt Sjoerd ook die van het idee om 70-plussers in de Spaarndammerbuurt een bezoekersparkeerkaart te geven. "Uit het vooronderzoek blijkt dat er al een bezoekersregeling bestaat. Maar dat het idee zoveel stemmen krijgt, geeft aan dat mensen het probleem van eenzaamheid zien. Om de initiatiefnemer te helpen zijn idee te presenteren, gaan we samen kijken of we het onderliggende probleem concreet kunnen maken, en kijken wat we daaraan zouden kunnen doen."

Op de kaart
"We bespreken ook dat het misschien niet lukt dit specifieke plan uit te voeren", zegt Sjoerd. "De kracht van de Stem van West is dat het dan nog steeds een goed plan kan zijn, maar dat we het ergens anders of in iets andere vorm zouden kunnen uitvoeren. Het mooie is: omdat veel mensen op het plan hebben gestemd, verplichten bewoners de bestuurders als het ware naar een idee te kijken. Je zet echt iets op de kaart en dat wordt opgepakt."

Honderden reacties
De Stem van West kan de bewoners van West nog beter vertegenwoordigen, en er zouden meer sociale onderwerpen op mogen, zoals armoede, eenzaamheid en zorg, vindt Sjoerd. Maar het activeert wel: "Over een plan voor een fietspad langs de Erasmusgracht werd heftig gediscussieerd, met 341 stemmen voor en 369 tegen. Probeer maar eens 700 mensen op een bewonersavond te krijgen."

Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in!

“Heb jij een goed voorstel?”

Stuur je plan in!
tekstwolk-punt

Login om verder te gaan
refresh

Cancel