Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Witte de Withstraat wordt groene fietsstraat door idee op Stem van West

Toegevoegd op 14 november 2018

Door een spontane actie van René Kamerling wordt de Witte de Withstraat mogelijk een fietsstraat met veel groen en leefruimte.

Mensen verwachten niet dat je als burger zo'n herinrichting voor elkaar kunt krijgen.


Dankzij een spontane actie op de Stem van West wordt de Witte de Withstraat als alles meezit een fietsstraat met veel leefruimte en groen. Initiatiefnemer René Kamerling: 'Als dit lukt, hebben we echt het maximale behaald.' 

Een spontane actie van Witte de Withstraatbewoner René Kamerling is uitgegroeid tot een complete herinrichting van de Witte de Withstraat. René: "Ik had in een GVB-rapport gelezen dat tram 7 uit mijn straat ging verdwijnen. Op een ochtend werd ik vroeg wakker, zag een banner van de Stem van West en dacht: laten we wat moois van de straat maken; een groene loper naar de Chassébuurt. Ik dacht: kijken hoever ik kom."

Succesvolle social mediacampagne

Zijn idee was meteen een groot succes. René: "'s Avonds had ik al de benodigde honderd stemmen." Met een succesvolle social mediacampagne haalde hij nog eens honderden stemmen binnen. "Ik heb een Facebookpagina en een Twitteraccount aangemaakt, en de site www.wdw020.nl, waar ik blogs schreef waarom het een goed idee is om die straat aan te pakken. Ik werd gebeld door AT5, Het Parool en andere media. Het plan is steeds groter geworden, er zijn mensen bijgekomen en we zijn nu in run voor volledige herinrichting."
 
Superleuk

Met bijna 700 stemmen mocht René zijn idee pitchen bij het stadsdeel, een filmmaker uit de straat had er een filmpje bij gemaakt. René: "'Superleuk', zei het stadsdeel, 'we gaan jullie helpen, maar - vanwege de bewonersparticipatie: jij bent in de lead.' Ik werd trekker van een werkgroep van bewoners en ondernemers uit de straat. Samen met ambtenaren en politici gingen we een ontwerp maken."

Drempels

Het ging niet vanzelf; er was geen geld, er waren beperkingen. "We kregen drempels, maar die moesten vanwege trillingen weer weg. Doordat de tram altijd door de straat reed, liggen ondergrondse kabels en het riool aan de zijkant van de weg, waardoor bomen lastig te plaatsen zijn. Afgelopen voorjaar concludeerde de stadsdeelwethouder dan ook: we kunnen wel blijven doormodderen, maar het wordt nooit mooi als je niet alles aanpakt. Hij heeft er prioriteit van gemaakt en een aanvraag ingediend bij de stedelijk wethouder Verkeer. Dit najaar wordt bekend of de herinrichting doorgaat en hoe die eruit gaat zien."

Onderste uit de kan

De Witte de Withstraat moet, als het aan de bewoners ligt, een fietsstraat worden waar de auto te gast is, met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. René: "Fantastisch: de huidige fietspaden worden dan bij de stoep getrokken, dus we krijgen veel meer leefruimte. Kinderen kunnen spelen zonder angst door een scooter te worden overreden, we kunnen groen aanplanten, picknicktafels neerzetten. Eerst maakten we het plan vanuit de beperkingen van de straat. Nu kunnen we kijken hoe we het écht willen hebben. Als dit lukt, hebben we echt het maximale behaald." 

Vuurtje brandend houden

De Stem van West is uniek, vindt René. "Het is een goed instrument om je voorstel op de agenda te krijgen. Het is wel volledig afhankelijk van hoeveel energie je er zelf in steekt. Je moet het vuurtje brandend houden. Ik heb veel volgers in de buurt, die houd ik één, twee keer per week op de hoogte over het plan en wat er in de straat gebeurt. Een volgende keer zou ik wel eerst social media-accounts openen met een herkenbare naam en logo, en dan mijn idee posten. Dan herkennen mensen je direct en wordt het een stuk makkelijker." 

Invloed? Echt wel!

René moet grinniken om zijn onverwachte succes. "Ik word herkend, en ook voor allerlei andere dingen benaderd. Grappig, zo leer je je buren kennen. Grappig is ook dat mensen eigenlijk niet geloven dat dit allemaal door mijn plan gebeurt. Ze verwachten niet dat je als burger zo'n hele herinrichting voor elkaar kunt krijgen." 

Heb jij ook een goed idee? Stuur je voorstel in!

“Heb jij een goed voorstel?”

Stuur je plan in!
tekstwolk-punt

Login om verder te gaan
refresh

Cancel