Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Zelf onderwerpen op de agenda van het AB zetten

12 januari 2017

In het kort

Als bewoner van Amsterdam West bepaal jij waar de politici het over moeten hebben. Dat dit uniek is wordt door Jelle de Graaf uitgelegd in dit filmpje.


Jelle vindt dat burgers zelf verantwoordelijkheid moeten krijgen én nemen. Hij hoopt dat de Stem van West bewoners aanzet om ideeën te posten waarvoor ze zich samen hard willen maken. Nu kan een bewoner een voorstel posten waarop gestemd kan worden door buurtbewoners. Als het plan genoeg stemmen krijgt, dan wordt het besproken in het Algemeen Bestuur.

In de toekomst hoop ik dat De Stem van West niet alleen een plaats is om ideeën of plannen in te brengen, maar ook een plaats om inhoudelijke discussies te voeren.

Jelle werkt als jongerenwerker en hoopt dat hij met zijn activiteiten mensen in beweging kan krijgen: “Wat ik graag zou willen van de mensen uit mijn buurt is dat men samenkomt om na te denken over het verbeteren van de buurt. Zo is na de dood van juwelier Fred Hunt een beweging van burgers ontstaan die samen zijn gekomen om de buurtbewoners met elkaar te verenigen. Ze hebben een ‘winkelstraatvereniging’ opgericht van bewoners en ondernemers samen.” Daar bespreken de bewoners en de winkeliers samen hoe ze hun buurt nog aantrekkelijker kunnen maken. Ze maken afspraken met elkaar over bijvoorbeeld de inrichting van de straat maar ook initiatieven als de Mercatorsouk, een markt die een paar keer per jaar plaatsvindt, komt uit hun koker. Ik ben trots op alle vernieuwingsprojecten die worden opgestart.”

Jelle vindt dat burgers zelf verantwoordelijkheid moeten krijgen. Net zoals hij dat geleerd heeft binnen het vrijzinnige jongerencentrum waar hij werkt. ‘Iedereen heeft de sleutel maar iedereen is daarmee meteen ook verantwoordelijk voor de ruimte. Mensen leren om samen afspraken met elkaar te maken over die ruimte. Dit wil ik ook voor mijn buurt. “Jelle hoopt dat de Stem van West bewoners aanzet om ideeën te posten waarvoor ze zich samen hard willen maken. Nu kan een bewoner een idee posten waarop gestemd kan worden door buurtbewoners. Als het plan genoeg stemmen krijgt, dan wordt het besproken en opgepakt.

Jelle: “In de toekomst hoop ik dat De Stem van West niet alleen een plaats is om ideeën of plannen in te brengen, maar ook een plaats om inhoudelijke discussies te voeren. Natuurlijk zonder dat ik daarbij het directe contact met de bewoners verlies, want juist daar gaat het mij om!”

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!