Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Laat van je horen!

8 januari 2017

In het kort

Ilana Rooderkerk wil dat je als Amsterdammer in West van je kunt laten horen. Met de Stem van West kun je jouw plan aan alle andere buurtbewoners presenteren.


Ilana Rooderkerk: ’Ik wil dat je als Amsterdammer in West van je kunt laten horen.’

Er is niets vervelender dan dat er niet naar je geluisterd wordt

‘Er is niets vervelender dan dat er niet naar je geluisterd wordt’, vindt Ilana Rooderkerk, buurtadoptant van de Zeeheldenbuurt. ‘Ik wil dat je als Amsterdammer in West van je kunt laten horen’ zegt Ilana. Enige tijd geleden werd in Oud West een bewonersforum georganiseerd, waar bewoners hun zegje konden doen over hun buurt en wijk.

Voor het bewonersforum kwamen ruim 100 bewoners bij elkaar die een afspiegeling vormen van Oud West. Oud West is een populair gebied dat veel veranderingen heeft doorgemaakt in de afgelopen jaren: er zijn horeca gelegenheden bijgekomen, toeristen vinden hun weg naar het gebied en huizenprijzen stijgen. De druk op de openbare ruimte neemt toe. Bewoners ervaren hierdoor meer overlast.

Daarom kwamen de bewoners met concrete ideeën en oplossingen. Nieuw was dat zij direct in de vergadering van Algemeen Bestuur hun ideeën konden pitchen, zonder tussenkomst van ambtenaren of procedures. Een aantal voorstellen heeft het Algemeen Bestuur direct overgenomen. Zo komt er een commissie waarin horecaondernemers, winkeleigenaren, bewoners, pandeigenaren en andere ondernemers verenigd zijn. Samen kijken zij wat voor type winkel of horecagelegenheid gewenst is als er een pand leeg komt. Bewoners kunnen zo direct meepraten over een zo divers mogelijk winkelaanbod in de buurt.

Andere voorstellen, zoals over fietsparkeren en afval of vakantieverhuur, worden toegevoegd aan de acties die het stadsdeel nu al uitvoert. Om ervoor te zorgen dat de plannen niet in de la verdwijnen, is er eind januari een bijeenkomst met de ideeënmakers.

Via de Stem van West kunnen bewoners zich ook uitspreken. ‘Door deze website sta je als bewoner, net als bij het bewonersforum, direct in contact met ons als bestuurscommissieleden’ zegt Ilana. ‘Je kunt een idee posten, waar anderen op kunnen stemmen. De voorstellen met de meeste stemmen zullen worden besproken in het Algemeen Bestuur. Heb je zelf een mooi plan of een goed voorstel? Post het op de site en laat van je horen!’

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan in!