Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen

Laat bewoners praten over liquidaties.

Door Paul Treanor
24 oktober 2019

Bestuurders, politie, en ambtenaren bereikbaar na liquidaties, bijvoorbeeld in een bijeenkomst.

Op 23 oktober 2019 is een man doodgeschoten in een horecagelegenheid aan het Hugo de Grootplein, en een andere gewond. Het staat vast dat de gewonde man een Servische beroepscrimineel is, en daarom lijkt dit op een liquidatie.

Bij liquidaties ontstaat veel onrust in de buurt. Dat wordt verergerd omdat het bestuur (gemeente en stadsdelen) zich totaal afzijdig houdt. Raadsleden zijn ook nooit niet te bereiken, ze houden zich doof voor alle reacties van burgers. Ook de politie is onbereikbaar voor omwonenden. Nu moet de politie wel een onderzoek uitvoeren, maar dat gaat voorbij aan de ongerustheid in de buurt. Er is wel een wijkagent, Jack Druppers, maar ook de wijkagenten zijn onbereikbaar voor bewoners die geen getuigen zijn, maar wel ongerust. (Dat zien de agenten waarschijnlijk niet als hun taak.)

Ik heb eerder gewezen op dit probleem, bij de recente liquidatie in Buitenveldert. Ik heb een bijeenkomst voorgesteld, waar bewoners met raadsleden en bestuurders mogen praten. Dat kreeg geen steun, maar het probleem is weer actueel. Dat zal bij elke liquidatie het geval zijn: elke keer leidt het tot veel onrust, daarmee wordt niets gedaan, en de onrust neemt vervolgens toe.

Ik stel dus voor, dat leden van de stadsdeelcommissie, ambtenaren, raadsleden, en/of de politie zich beschikbaar stellen voor reacties van bewoners, bijvoorbeeld in een bijeenkomst. In dit geval is de gebrekkige communicatie ook wrang, wegens de kans op een aanslag op de moskee Sonat, 200 meter verderop. Bij de recente aanslag in Halle bleek dat omstanders gericht doodgeschoten kunnen worden, tijdens een aanslag dat principieel op iemand anders gericht is. Ook niet-salafistische omwonenden lopen dus risico.

Het lijkt een goed idee, dat bestuur en ambtenaren dit allemaal serieus nemen, en zich beschikbaar stellen voor communicatie met bewoners.

Locatie

“Heb jij een goed voorstel?” Stuur je plan of oproep in!

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten voor.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.

Argumenten tegen

Nog minimaal 0 tekens
Je hebt nog 0 tekens over.
Nog geen argumenten tegen.
Nog minimaal 140 tekens.
360 tekens resterend.