Stemmen
Status
Bilderdijkstraat autovrij
Dank voor je plan, helaas is het niet gelukt om in de 90 campagne-dagen boven de 100 stemmen uit te komen. Pas wanneer dat lukt kom je op een van de 3 de peildata in de volgende fase waar gekeken wordt welk 100+ plan de meeste stemmen heeft.
Je plan blijft echter beschikbaar op de site van Stem van West. Daarnaast ben je altijd welkom om in het Algemeen Bestuur over je plannen en ideeen te praten via de reguliere inspraak. Je kan je hiervoor opgeven via deze link.
Met vriendelijke groet,
Alex
de Stem van West
De Bilderdijkstraat is krap en nauw. Tijd om de auto's om te laten rijden.
Maak de rijbanen naast de tram/taxibaan een breed (brom)fietspad zoals in Kopenhagen. Dan is er ook ruimte voor de snelle 'marleenkookt'- en Albert Heijn-elektrische bezorgfietsen. Brommers worden op termijn ook meer elektrisch en passen er ook op. De meest vieze variant brommer mag vanaf 1 januari 2018 toch al niet meer in de stad.
Er zijn weinig infrastructurele aanpassingen voor nodig, alleen een rood wegdek, wat borden en het huidige fietspad kan stoep worden. Voor de bevoorrading van de winkels moeten er tijdvensters komen waarin bestemmingsverkeer een ontheffing krijgt om stapvoets over het fietspad te rijden en op de stoep te parkeren. De omliggende straten blijven bereikbaar dankzij lussen éénrichtingsverkeer vanaf de Kinker- en De Clercqstraat.
Uit allerlei onderzoek blijkt dat de omzet van winkels stijgt als er meer fietsers en voetgangers voorbij komen. Fietspaden in Amerikaanse steden gaven spectaculaire omzetstijgingen bijvoorbeeld. Logisch. Autobereikbaarheid helpt niet. Die rijden bijna allemaal snel voorbij, kunnen/willen niet stoppen, zien geen winkels. Klanten die nu met de auto komen zijn wel altijd luidruchtig aan het klagen over parkeren en het weer, dat vertekent bij de winkelier het idee van het belang van de auto. De meeste autoklanten blijven komen (en klagen dan nog meer!), maar een aantrekkelijk voetgangersgebied levert nieuwe klanten op die voor een wandeling langs winkels komen. Buurtbewoners die het centrum beu zijn bijvoorbeeld.
Ambtenaren roepen dat de 50km/u infrastructuur door Rijkswaterstaat is opgelegd als uitwijkroute voor als het verkeer op de ring vast staat. Als je dat navraagt via overheid.nl hoor je uiteindelijk dat er niet zoiets bestaat. Kennelijk is het bereidwillig meedenken van Amsterdamse ambtenaren die 'een goed autonetwerk' als opdracht hebben (ze bestaan! ik sprak haar recent). Dat 'goede netwerk' moet juist opgebroken worden zodat de boodschap goed overkomt dat Amsterdam alleen voor autobestemmingsverkeer met geduld en goede navigatiesoftware is. Nu kan je nog onbezonnen de stad inrijden met je auto. Wat veel mensen doen, blijkt uit tellingen. Iets wat je in Groningen e.d. niet aandurft.
Taxi's, openbaar vervoer en hulpdiensten blijven gewoon over de trambaan gaan. Desnoods nog met 50km/u zoals het GVB altijd graag wil.