Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Dit voorstel is afgerond

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Dit voorstel is uitgevoerd. Lees daar meer over op deze pagina.

Bos en Lommerplein moet overdekte wereldmarkt van topniveau worden [voorbeeld]

Door: Communicatie Stadsdeel West
16 september 2021
De Stem van West | 19 apr. 2017, 08:10

Bovenstaand voorstel is een voorbeeld, geüpload door een fictieve gebruiker. Doel was de bewoners van West door middel van een aantal voorbeelden te inspireren zelf met plannen voor de buurt te komen. Echter heeft bovenstaand fictieve voorstel ruim 250 echte reacties van bewoners gekregen, en dat willen we niet negeren. Daarom stond dit voorbeeldplan tijdens de AB vergadering van 7 maart 2017 op de agenda náást het bewonersvoorstel dat tijdens de eerste stemperiode de meeste stemmen heeft opgehaald: Afgesloten speeltuin met kippen, konijnen en moestuintjes

Het inrichten van een wereldmarkt bleek tijdens de vergadering niet haalbaar. Het AB heeft de massale steun voor het plan opgevat als een oproep snel iets aan het plein te doen. Naar aanleiding van de bespreking stuurde het Dagelijks Bestuur op 29 maart een memo naar de bestuurscommissie waar dit in stond over de plannen voor het plein:

"De afgelopen maanden zijn er verschillende bijeenkomsten met de marktkooplieden geweest. Daar is overeenstemming bereikt over een mogelijke variant voor een nieuwe opstelling, waarbij minder kramen op het plein komen te staan dan voorheen. In het midden van het plein komt ruimte vrij die ingericht gaat worden door Dela vastgoed, de eigenaar van het plein en van de omliggende winkel- en kantoorpanden.

(...)

Voor de vrijkomende ruimte in het middelgedeelte van het plein, van ongeveer 22 bij 28 meter, wil Dela vastgoed een ontwerp maken om het plein op markt- en niet-marktdagen aantrekkelijker te maken. Te denken valt aan groenelementen, zitelementen, speeltoestellen voor kinderen, etc. Deze nieuwe inrichting van het plein wordt door Dela opgesteld samen met de marktkooplieden, het marktbureau, stadsdeel West en Bewoners. (...) De nieuw nieuwe opstelling zal naar verwachting medio 2017 de besluitvorming hebben doorlopen en gerealiseerd worden."

Met zoveel culturen in West is een wereldmarkt hier op zijn plaats. Maar wel eentje met allure!

[Dit voorstel is een voorbeeld, geüpload door een fictieve gebruiker]


Het imago van het Bos en Lommerplein is niet al te best en daarom denk ik dat als je iets moois neerzet, dit ook andere mensen aantrekt. Mensen gaan hun buurt dan ook meer waarderen.  Het Bos en Lommerplein heeft nu veel loze ruimte. De ruimte wordt wel benut door de markt overdag, maar het is een beetje een troosteloze markt. Ik zou het geweldig vinden als we een stijlvolle wereldmarkt zouden krijgen die ook nog overdekt is. Ik denk aan daarbij aan luxueuze winkels uit diverse werelddelen. Bijvoorbeeld een Turkse lederwinkel, een Japanse interieurwinkel, een winkel met Noordafrikaanse kunst en design, maar ook een Arabisch toprestaurant en een Franse wijnbar. 

Ik kwam op het idee omdat ik pasgeleden o.a. in Dubai ben geweest. Maar ook in Japan heb ik bijzondere plekken gezien die op plaatsen staan die je niet verwacht. Maar het schept werkgelegenheid, het haalt het niveau van de wijk omhoog en je hebt als stad iets extra's te bieden waar mensen speciaal voor naar toegaan. Zelfs mensen van buiten de stad! Nu gaan er mensen naar de outlets in andere delen van Noord Holland en dat is jammer. Amsterdam is een wereldstad en West mag daar zeker ook een aandeel in hebben. Ik denk dat het goed is voor onze buurt. En met alle culturen die hier wonen, weet ik zeker dat er heel veel goeie input komt van de mensen zelf. 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Rick Thijssen | 1 februari 2017 10:33

Ik weet niet of het een wereldmarkt moet worden maar dat het plein grondig op de schop moet mogen duidelijk zijn. Net als de Hoofdweg is ook het Bos en Lommerplein geen visitekaartje voor Amsterdam(-West). Het is ronduit lelijk. Vandaar dat ik wel voor ben, in de zin dat er iets moet veranderen, maar je drukt hiermee wel die aardige marktkoopmannen- en vrouwen Bos en Lommer uit. Liever zie ik dat het plein flink opgeknapt wordt en een mooie 'poort' krijgt. Hopelijk helpt dit voorstel daarbij.

Reageren


Sebastian Van Gent | 4 februari 2017 09:41

De markt zou in ieder geval overdekt moeten zijn met vaste kraampjes in dezelfde stijl, meer zoals de markthal in Rotterdam. De auto's van de marktkoopmannen moeten ook verdwijnen.

Reageren


Laurens de Knijff | 11 februari 2017 08:54

Helemaal vóór dat er iets moet gebeuren op dat plein. Woonboulevards zijn alleen niet meer van deze tijd. Kijk maar naar Villa Arena, of die vreselijke boulevard in Westpoort. Het zou hoogstens kunnen werken in zoiets als Magnaplaza.
Maar een heel groot overdekt terras, met veel soorten horeca, vrij uitzicht over de hoofdweg... ik ben vóór!

Reageren


Wendy Van Lint | 11 februari 2017 09:07

Het zou leuk zijn als er allemaal kleine winkeltjes zouden komen ipv de grote winkelketens. Die vind je namelijk al overal.
Een leuk plein met van alles wat .

Reageren


Bastiaan Vogels | 11 februari 2017 09:25

Het huidige plein staat half leeg, en wat er wel is (zowel het vaste winkelaanbod als het type markt) sluit in het geheel niet aan bij de samenstelling van de bevolking die rondom het plein woont én hun behoeftes. Of een wereldmarkt dé oplossing is, weet ik niet maar alles beter dan een plein dat ondanks zijn potentie steeds verder wegglijdt van haar bewoners en hun behoeftes!

Reageren


Femke Barendrecht | 13 februari 2017 08:05

Nieuwe impuls is noodzakelijk voor het nu verloederde plein. Dit is een mooi en levensvatbaar idee, lijkt me. Het is nu al dé plek in de stad waar culturen samenkomen, alleen mag daar wel wat meer allure bij.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Karen Rose | 10 februari 2017 04:20

Een wereldmarkt zie ik ook niet zo zitten, in slotermeer zitten al heel veel arabische tentjes, ik wil graag leuke winkels en gezellige eet/ lunch gelegenheden en wellicht een leuk terras waar je kan borrelen.

Reageren


Femke Bourgonje | 11 februari 2017 09:28

Ik zie ook liever leuke winkels en gezellige eet/lunch gelegenheden en meer terrasjes waar je lekker in de zon kunt zitten weg van het verkeer. Het mercatorplein is een goed voorbeeld. En dan niet dagelijks een markt maar een of twee keer per week. Het plein is dan de andere dagen te gebruiken door de bewoners.

Reageren


Login om verder te gaan
refresh

Cancel