Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Dit voorstel is afgewezen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Lees hieronder waarom dit voorstel is afgewezen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Bestrijding wildplakken op straatmeubilair en hoge schoonmaakkosten

Door: D. Oddens
16 september 2021

aanbrengen schuine, licht scherpe lange strips of reliëf kunst op bruine plantenbakken en schuine strips op nieuwe grijze afvalcontainers

In oud west staan veel bruine plantenbakken en is de vernieuwing van groene naar grijze containers in volle gang. Het valt mij op dat deze ook direct weer worden volgeplakt met allerlei illegale posters. Zo ook hier op de brug JP Heijestraat. Alle plantenbakken zijn aan elke kant volgeplakt. Platte, grote vlakken nodigen ook uit tot beplakken. Naast dat het verloedering in de hand werkt, het straatbeeld ontsiert, is het stadsdeel (en dus ook de belastingbetaler ) jaarlijks veel schoonmaakkosten kwijt voor verwijdering. Er blijven altijd resten zitten, ook na verwijdering en het wordt er niet beter op. Voorstel zoals genoemd :bijv lange, licht scherpe schuine aangebrachte balkjes of strips op elk vlak aanbrengen, ook op voorkant kleine blauwe afvalbakjes hier en daar geplaatst. Daardoor wordt het poster plakken lastiger ( poster scheurt) en dus onaantrekkelijker. Ook valt te denken om reliëfkunst aan te brengen op de plantenbakken, denk aan mozaïeken oid. Met name op bruggen of waar veel mensen lopen. Dit zorgt ook voor extra kunst op straat en toegevoegde waarde straatbeeld. Leuk project en een uitdaging voor kunstenaars in het stadsdeel. Evt wedstrijd in voorjaar uitschrijven. Je kunt je sowieso afvragen of de bruine bakken an zich een enorme aanwinst zijn, maar goed, feit is dat ze er zijn. Bovendien is dat andere discussie: over smaak. Aan de grotere plantenbakken bij Vomar Kinkerstraat zijn bijvoorbeeld zitjes gemaakt. Misschien iets soortgelijks voor kleinere vierkante bakken?  Mogelijk dat stadsdeel bij aanschaf straatmeubilair vóóraf al rekening kan houden met de vorm/ beplak gevoeligheid van items en kiezen voor reliëf ipv glad. Dan hoeven achteraf niet maatregelen worden genomen of hoge schoonmaakkosten worden gemaakt. Oplossing is goedkoop, creatief en motiverend. Ik zeg: doen! 

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
ReindeR Rustema | 13 februari 2017 12:21

Kijk naar het bruine straatmeubilair in Parijs. Dat heeft reliëf met bobbeltjes. Valt minder op dan de strips. Dat maakt het ook lastiger om op te plakken. Het is er in ieder geval makkelijker af te halen dan.

Reageren


Esther van der Meer | 3 maart 2017 01:34

Ik zou er vooral voor zijn dat het stadsdeel de bedrijven die wildplakken aanpakt. De naam van het bedrijf dat wildplakt staat duidelijk op de posters. Maak het met een boete financieel niet interessant om wild te plakken. Als je geen juridische grond hebt, ga dan eens met het bedrijf praten als stadsdeel. Het is een beetje van de zotte dat de Westerunie bijv. het Westerpark zonder boete kan volplakken.

Reageren


W. Bij | 1 april 2017 08:12

Mee eens, Esther.
Meestal is het een reclame-uiting voor het één-of-ander.
Dan staat er dus een "afzender" op, een belanghebbende.
Maak een foto van elke aangebrachte sticker en breng het verwijderen ervan vervolgens in rekening.
Soms plakken anderen dat de uitbaters stickers - dat is dan jammer - dan had je maar geen stickers moeten laten maken.
Doe een anti-kleeflaag op populaire sticker-stekken (siliconenspray o.i.d.).

Reageren


ReindeR Rustema | 3 april 2017 10:18

Ik heb Paradiso gevraagd of zij die posters plakken voor optredens in Paradiso. Nee, daar hebben ze niets mee te maken. Waarschijnlijk de promotor van de artiest. Daar zouden ze het contract mee moeten verbreken als er systematisch wordt geplakt.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel