Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Dit voorstel is afgewezen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

Lees hieronder waarom dit voorstel is afgewezen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Het museum van West

Door: Nadia Pattavina
16 september 2021

Museum op een mooie West-locatie, om de geschiedenis en de diversiteit van West te vieren en toeristen te interesseren voor de periferie.

Ik was in London en verbleef in Hackney, een opkomende wijk buiten het centrum vergelijkbaar met BoLo. Het Hackney museum (gratis entree) naast de bibliotheek heeft mij uren weten te boeien. Het bevatte de ontstaansgeschiedenis van de buurt, en per grote migratiestroom de redenen voor migratie en hoe deze groepen (o.a. Turken, Indiase mensen, Joden, Jamaicanen) in de loop der tijd zich hebben ontwikkeld en hun stempel hebben achtergelaten in de wijk. Thema's waren 'Safe Haven', A Sense of Community, Street level,  A Place to Live, Moving On, A Place to Find Work, A Place to do Business, No Choice (slaven, bedienden en bewoners van het gesticht), City Limits. Helaas heb ik geen mooie foto van de binnenkant van het museum. Daarom heb ik een foto van de buitenkant gedownload. 

Het lijkt mij te gek als West ook een dergelijk museum krijgt op een mooie locatie in het stadsdeel, en dat studenten/net afgestudeerden geschiedenis en/of culturele antropologie het onderzoek doen dat nodig is om alle informatie en (beeld)materiaal boven tafel te krijgen. Zodat het stadsdeel zich met trots kan presenteren aan zowel Amsterdammers als aan toeristen die door de globalisering in toenemende mate in het stadsdeel verblijven. Ik zie meertalige informatiepanelen met veel beeldmateriaal voor me, interactieve installaties waarin bewoners hun levensverhaal vertellen of een voice over vertelt wat er op een bepaald punt in de geschiedenis gaande was in delen van het stadsdeel. Over welke bevolkingsgroepen welke muziek luisteren, welke sporten er worden beoefend, welke feesten er worden gevierd. Ik zie ook een expositie van typische voorwerpen voor me, met een uitleg erbij. In het museum kunnen ook delen uit de inrichting van woningen worden getoond van Marokkaanse, Turkse en nederlandse/jordanese huishoudens waardoor de culturele diversiteit waar het stadsdeel rijk aan is, tot uitdrukking komt.

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Jeroen Kramer | 17 februari 2017 11:40

Nieuw west heeft een rijke immigratie-geschiedenis! Eerst de jordanezen, toen de Indische Nederlanders, en later Turken, Marokkanen, enz. ..

Reageren


Joël Mourits | 3 maart 2017 05:10

Doen! Hoe meer drukte voor de lokale ondernemers hoe beter voor bevolking.

Reageren


gonny van oudenallen | 25 maart 2017 01:51

Kunstenaarssociëteit Arti et Amicitiae wil vast meedenken en kunstenaars voordragen van de 600 Arti-kunstenaarsleden!

Reageren


Ype Nota | 29 maart 2017 09:06

Wij van het Historisch Archief De Baarsjes zijn voor!
Zeker als er een samenwerking komt met alle initiatieven in West (denk aan het Museum om de hoek).

Reageren


jannes van loon | 31 maart 2017 06:32

leuk plan maar zorg dan wel dat het een museum wordt van hoge kwaliteit, waar toeristen echt 15 minuten in de tram willen zitten! Bijv. ism het Rijks of Stedelijk

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Paul Treanor | 6 maart 2017 12:22

Amsterdam heeft al teveel musea, en dat geldt voor Nederland als geheel. Vele lokale musea hebben zichtbaar te weinig geld, om hun basisfunctie te vervullen. Ook het 'Hackney Museum' is in werkelijkheid slechts een tentoonstellingsruimte, op de begane grond van de bibliotheek. Veel meer lijkt niet haalbaar in Amsterdam-West, en het is zeer de vraag of toeristen zich daarvoor interesseren. Als je werkelijk hordes toeristen wil trekken, denk aan een investering van rond de €100 miljoen.

Reageren


Login om verder te gaan
refresh

Cancel