Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Omdenken: Verkoop je afval

Door: W. Bij
16 september 2021
De Stem van West | 24 aug. 2017, 07:52

Beste W. Bij,

Dank voor je plan, helaas is het niet gelukt om in de 90 campagne-dagen boven de 100 stemmen uit te komen. Pas wanneer dat lukt kom je op een van de 3 de peildata in de volgende fase waar gekeken wordt welk 100+ plan de meeste stemmen heeft.

Je plan blijft echter beschikbaar op de site van Stem van West. Daarnaast ben je altijd welkom om in het Algemeen Bestuur over je plannen en ideeen te praten via de reguliere inspraak. Je kan je hiervoor opgeven via deze link.

Met vriendelijke groet,

Alex
de Stem van West

Richt afvalwinkels in, waar je je vuilniszak en andere afgedankte spullen tegen een kleine vergoeding kunt inleveren.

Afval is, zonder dat we het beseffen, big business. Jouw vuilniszak is geld waard, verkoop ‘m dus.
Nu scheid je verschillende soorten afval en grof vuil en wordt het op strikte tijden tegen flinke kosten opgehaald. Dat moeten we anders doen. Dit is mijn voorstel:
Niet ver van je woning is een afvaldepot, waar je een vergoeding krijgt voor de spullen die je inlevert. Dat kan zijn een vuilniszak met ongesorteerde rommel, huisraad, kleding, schoenen, GFT, medicijnen, chemisch afval, glas, plastic, witgoed, hout,  papier, oud ijzer, alles kan, alles mag zolang het veilig is.
Je krijgt daar, afhankelijk van het type afval en de kwaliteit van je aangeleverde separatie, geld voor, meteen op je bankrekening of OV-chipkaart gestort.
De afvalwinkel sorteert alle aangeleverde spullen heel precies en nauwkeurig in een groot aantal categoriën (10, 15, misschien 30 of 40). De afvalwinkel scheurt dus je plastic vuilniszak open en doet blikje bij blikje, doppen bij doppen, papier bij papier, echt dingetje voor dingetje.
Dat is geen prettig, arbeidsintensief werk en dus zeer kostbaar.
Door de minutieuze scheiding is het afval hoogwaardige, recyclebare grondstof geworden en er is een voorraad artikelen die geschikt is voor de tweedehands cyclus. Er is dus economisch gezien toegevoegde waarde ontstaan.
Waarschijnlijk is deze methode niet kostendekkend, maar dat is niet erg.
Grote besparingen realiseer je namelijk door het stopzetten van het met vuilniswagens huis-aan-huis ophalen van afval en het opruimen van straat- en zwerfvuil. Er zijn namelijk geen veegploegen meer nodig, want er zijn genoeg mensen die  het geen probleem vinden om zwerfvuil op te rapen en het voor een zakcentje bij afvalwinkel in te leveren. Voorbeeld: zet een statiegeldfles op straat en in korte tijd is die weg.
De jaarlijkse acties van nederlandschoon.nl om vijvers, rivieren en snelwegbermen op te ruimen is dan niet meer nodig want het gebeurt dagelijks en overal.
Het ophalen van de gesorteerde grondstoffen kan heel efficiënt omdat er maar een beperkt aantal inzamelingspunten zijn (minder dan het aantal supermarkten) èn de materiaalvoorraad per type nauwkeurig on-line wordt geregistreerd.
Fraude voorkom je door bij te houden hoeveel geld iemand toucheert: net als bij een geldautomaat maak je een foto van de afvalbrenger en de pinpas zorgt voor persoonlijke identificatie. Zet er een limiet p.p.p.j. op.
Wil/kun je zelf niet met de rommel sjouwen? Geen probleem: zet de zak op straat en iemand anders doet dat wel voor de centen. Dat organiseert zich vanzelf.
Afvaltoerisme in grensstreken voorkom je bijv door pinpassen te koppelen aan nederlandse postcodes.
Nadeel is dat je met je vuilniszakje en pak oude kranten naar de afvalwinkel moet, maar ja, je loopt toch ook met je volle boodschappentas naar huis?
Grote stukken kun je laten ophalen, net als nu. De kosten worden verrekend met de opbrengsten van de artikelen.
Concurrentie tussen de verschillende afvalwinkel-exploitanten zorgt voor een eerlijke afvalprijs.
(Vroegah had je opkopers van lompen & oude metalen - dit is net zo iets, maar dan allesomvattend).
https://www.youtube.com/watch?v=_1NFcSQyXds

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
ReindeR Rustema | 11 maart 2017 09:42

Ik wil verder gaan. Statiegeld op alles! Niet alleen nationaal, maar liefst Europees. Teken de petitie https://statiegeldopalles.petities.nl/

Reageren


Crystal Werneri | 10 mei 2017 08:28

Het spreekt mij aan dat het afval verder gescheiden wordt dan gewoon alles in de container zeker wat GFT betreft. maar voor geld vind ik onzin.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel