Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Dit voorstel is in behandeling

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 524 van de 100.

Status

Dit voorstel wordt uitgevoerd. Lees op deze pagina meer over de voortgang.

Beplanting op de geluidsschermen langs de snelwegen voor een schonere, mooiere en stiller Amsterdam West!

Door: anca muresan
16 september 2021
De Stem van West | 15 jun. 2020, 13:34

Update 15 juni 2020:
Na de laatste update is er veel gebeurd! Een groep van zes studenten van de Universiteit van Wageningen heeft in de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om het geluidsscherm naast de afrit A10 te vergroenen. Hierbij hebben zij vanuit verschillende disciplines naar het vraagstuk gekeken, van de wensen vanuit de buurt tot de ecologische processen van de natuurlijke ecosystemen. Dit heeft geleid tot een ingenieus ontwerp, waarbij zowel gekeken is naar de voorkant, aan de wegkant, als naar de achterkant van het scherm in de Kolenkitbuurt. Aan de snelwegkant komt een constructie van planten met daarboven mos en een folie met opdruk. Achter dit scherm staat de Kolenkitkerk, een symbool voor de buurt. In het ontwerp van de studenten is dit symbool verwerkt in de vorm van lichtdoorlatend folie, zodat het als herkenningspunt langs de A10 kan dienen. Aan de achterkant wordt het scherm vergroend met groenbakken in een speciale constructie die voor het scherm is ontworpen. 

De studenten hebben hun onderzoek inmiddels gepresenteerd voor Rijkswaterstaat (RWS) en het stadsdeel. Hier is vanuit het stadsdeel en RWS zo enthousiast op gereageerd, dat is besloten dat er een uitvoeringsplan wordt gemaakt, waarbij ook gekeken wordt naar de mogelijkheden om op termijn op meerdere plekken langs de A10 iets soortgelijks te maken. Stadsdeel West en RWS zijn momenteel in overleg over hoe dit plan het beste kan worden uitgevoerd.


Update 12 februari
Er heeft een goed gesprek plaats gevonden met RWS (Rijkswaterstaat) en de WUR (Wageningen University & Research). Er wordt nu onderzocht of stadsdeel, RWS en WUR gezamenlijk een Pilot kunnen ontwikkelen. Studenten kunnen dan samen met de Gemeente Amsterdam mee denken en onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een passende oplossing te vinden om het geluidsscherm te vergroenen waarbij alle omgevingsfactoren in acht worden gehouden. Denk hierbij aan geluidsbegrenzing, instandhouding van flora en fauna en zoveel mogelijk onderhoudsneutraal en neutraal-intensief beheer. 
Anderzijds zullen de studenten kijken naar de luchtkwaliteit, en leefomgeving, bewoners en weg gebruikers perspectief, circulair systeem, maar ook hoe kan een groen geluidsscherm zorgen voor meer biodiversiteit in de stad, of hoe past het binnen een groter ecosysteem. 
Wordt vervolgd.

Update 12 september 2018
Stadsdeel West gaat met RWS en de Universiteit van Wageningen een denk-sessie organiseren om tot een innovatieve en duurzame oplossing te komen voor het vergroenen van het bestaande geluidsscherm waarbij alle omgevingsfactoren in acht worden gehouden, denk hierbij aan geluidsbegrenzing, instandhouding van flora en fauna en zoveel mogelijk onderhoudsneutraal en neutraal-intensief beheer. Kortom we zoeken naar een fraaie oplossing die succesvol zou kunnen zijn op de langere termijn op meer plekken dan behalve het pilot gebied.

Dit plan is op 9 mei in de bestuurscommissie besproken. Na de pitch van mevrouw Muresan heeft de portefeuillehouder (Jeroen van Berkel) toegezegd dat hij het gesprek aangaat met Rijkswaterstaat. Voor de zomervakantie heeft dat gesprek plaatsgevonden.  
Tijdens het herfstreces hebben experts van het stadsdeel en de bestuurder op locatie bekeken waar en op welke wijze ‘groene wanden’ realiseerbaar zijn. Op 29 november is er opnieuw overleg tussen stadsdeel en Rijkswaterstaat waarbij ook de initiatiefneemster aanwezig zal zijn. Deze keer over de geïnventariseerde locaties en de bedachte mogelijkheden. Vervolgens zal ook moeten worden bekeken wat praktisch en financieel haalbaar is.

Via deze link kun je de bespreking van het plan in de vergadering van de bestuurscommissie terugkijken:
https://west.notubiz.nl/vergadering/419164 

Beplanting (mos, sedum, planten) op de geluidsmuren langs snelwegen voor een schonere, mooiere en stillere Amsterdam West!

Het lijkt mij een mooi en schoon idee en een stap naar een groenere toekomst om de muren/geluidsschermen langs de snelwegen te bekleden met planten, mossen en/of sedum. Deze nemen namelijk het vuil op, maken de lucht schoner, houden geluid meer tegen, het ziet er mooier uit en je kunt er zelfs een kunstwerk van maken door verschillende mossen te gebruiken en het op een kunstige manier te ordenen. Daarbij is de beplanting niet aantrekkelijk voor graffiti. 


Het best is natuurlijk dat dit met de hele ring gebeurt maar om te beginnen is het mooi dat te doen bij het Rembrandtpark/ De baarsjes (A10) zodat je een groenere overgang krijgt van het park naar de snelweg en de wegen daaronder.

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
pit hermans | 3 april 2017 02:49

Ja mooi, gezond en goed. Dus doen! Het kan vast worden betaald uit een of ander potje. Maar graag tussen de beplanting af en toe wat ruimte openlaten voor de graffiti artists

Reageren


c scheuten | 4 april 2017 08:05

Het is hoge tijd om de lucht hier te verbeteren. Liefst zie ik de ringweg in een tunnel met filters! Als dat niet kan, zeker groene beplanting op hogere schermen. En de meest vervuilde kolencentrale van Nederland - de Centrale Hemweg zie ik graag in handen van VandeBron en gesloten! Die heeft de uitstoot van 1.3 miljoenen autos per jaar, en dat waait lekker over Amsterdam! Ook de scooters graag aanpakken, een scooter heeft tot 2700 keer zo veel fijnstof als een bestelbusje!!!

Reageren


mirjam Keizer | 4 april 2017 09:59

Ik ben zeker voor. Meer groen is goed voor onze gezondheid. Daarnaast vind ik vind de geluidswallen niet aantrekkelijk om te zien dus voor het zicht is het ook mooie oplossing.

Reageren


Leandra van Opzeeland | 9 april 2017 09:45

Ja heel goed idee! Hier wordt toch iedereen een stukje vrolijker van! Veel beter dan die saaie betonnen muren en bovendien nog praktisch en goed voor ons ook!

Reageren


Justina van Bakel | 11 april 2017 07:35

Het lijkt mij een mooi en schoon idee en een stap naar een groenere toekomst om de muren/geluidsschermen langs de snelwegen te bekleden met planten, mossen en/of sedum. Deze nemen namelijk het vuil op, maken de lucht schoner, houden geluid meer tegen, het ziet er mooier uit en je kunt er zelfs een kunstwerk van maken door verschillende mossen te gebruiken en het op een kunstige manier te ordenen. Daarbij is de beplanting niet aantrekkelijk voor graffiti.

Reageren


Mark Otten | 12 april 2017 12:05

It makes tooooootal sense, daarom :) Ik zie behalve de kosten eigenlijk alleen maar voordelen. En die kosten, hopelijk kunnen die realistisch worden beraamd, waarbij verbetering van luchtkwaliteit, geluidsdemping, etc. etc. in mindering worden gebracht.

Reageren


Elise Drost | 13 april 2017 01:22

Wat een goed idee! Het lijkt me een prettiger gezicht, schoner en stiller. Praktisch en mooi. Het enige nadeel lijken me de kosten van aanleg.

Reageren


Susanne Eskens | 13 april 2017 02:16

Meer groen is belangrijk voor de leefomgeving. En gezond als er echt met beplanting gewerkt wordt die de lucht goed kan filteren. Waarom zouden we zo'n kans laten liggen als het tegelijkertijd ook nog eens kan bijdragen aan het verder dempen van het geluid!

Reageren


Hedwich van der Steen | 13 april 2017 02:54

er kan nooit genoeg groen zijn in de stad en daarnaast is een geluidswal een ontzettend lelijk ding dat op deze manier letterlijk wordt opgefleurd. als dan ook de lucht nog eens gezuiverd wordt door de plantjes zou ik niet weten waarom je het niet zou doen. meerdere vliegen in één klap!

Reageren


ReindeR Rustema | 13 april 2017 10:06

Klein probleempje alleen. Rijkswaterstaat gaat over de snelwegen en bijbehorende geluidsschermen enzo. Dus op z'n best kan Amsterdam West gaan lobbyen in Den Haag hiervoor.

Op hun site: "Omwonenden en weggebruikers hebben ook zelf invloed op de luchtkwaliteit rondom een weg. Wanneer we een rijksweg willen aanleggen of aanpassen, kunnen omwonenden meepraten over het ontwerp. Zij mogen hun standpunten over de plannen delen en eventueel bezwaar maken." Eerder niet dus?

Reageren


Casper Boom | 13 april 2017 11:52

Heel tof. Groot voorstander om de stad groener te maken. Het past goed bij ons toekomst beeld. Zodat de stad minder warm wordt, minder smog, betere lucht kwalitieit en etc. Ik moest denken aan (bijna alle) nieuwbouw planningsafbeeldingen van gebouwen. Die hebben veel groen. Terwijl als het gebouw eenmaal gebouwd is, meestal de planten op het gebouw weg gezuinigt zijn. We vinden groen in de stad blijkbaar allemaal cool en futuristisch. Nu alleen nog toepassen.

Reageren


Geertje van Berlo | 14 april 2017 03:59

Hoe meer groen, hoe beter, hoe mooier, hoe fijner! Mensen houden van groene steden. Ook een mooie plek trouwens om bloemen te planten, voor de bijen.

Reageren


Wolf Ribbens | 18 april 2017 02:46

Hoe meer groen hoe beter, maakt niet uit waar. De snelweg is al vies genoeg en hopelijk zorgt het ook nog voor het dempen van een beetje geluidsoverlast.

Reageren


regina van der kloet | 18 april 2017 09:05

Dit lijkt me een uitstekend, uitvoerbaar, en betaalbaar plan.
wat betreft uitstoot in Amsterdam(West) sluit ik me verder aan bij eerdergenoemde argument: ook graag iets doen aan Hemcentrale en scooters!

Reageren


D Beekman | 18 april 2017 09:51

Het lijkt mij een mooi en schoon idee en een stap naar een groenere toekomst om de muren/geluidsschermen langs de snelwegen te bekleden met planten, mossen en/of sedum. Deze nemen vuil en fijnstof op, maken de lucht schoner, houden geluid meer tegen, en het ziet er mooier uit.

Reageren


Simon Bakker | 18 april 2017 10:37

Zeker doen. het wordt allemaal een stuk mooier en gezonder. kan een uitstekend visitekaartje van de/voor de hele stad worden!
[minimaal aantal tekens]

Reageren


Anneke Roemer | 19 april 2017 05:30

Ik ben voor, want Amsterdam is totaal geen groene stad!! Hoe meer groen, hoe beter. Amsterdam heeft veel te weinig bomen in het algemeen, overal wordt maar gebouwd en groen weggehaald. Er worden kleine boompjes voor terug gezet, waar geen vogel in zit. Elk initiatief voor meer groen moet ondersteund worden!!!

Reageren


Brigitte Kalkhoven | 19 april 2017 09:32

Uitsluitend voordelen en geeft mij ook inspiratie; Amsterdam West naar Groenste stadsdeel daar wil ik aan mee doen, ook ter compensatie van de industrie om de hoek, heel gaaf!

Reageren


Annelies Visser | 19 april 2017 09:50

Heel goed plan! Ik hoop dat het doorgaat, want ik zie alleen maar voordelen. Het ziet er mooier uit en het komt de luchtkwaliteit ten goede.

Reageren


Sietske Beemster | 21 april 2017 02:40

Ik ben helemaal voor omdat dit alleen maar goed kan doen! Ziet er mooi uit, is goed voor de lucht, voor de plantjes en de bijtjes die weer voor verdere verstuiving van de plantjes kunnen zorgen :)

Reageren


Petra Mulder | 21 april 2017 11:30

Ik ben voor want hoe meer groen in de stad hoe beter het voor de luchtkwaliteit is. Bovendien is groen stukken mooier als de huidige geluidswallen. Die zien er maar armetierig uit.

Reageren


Sanne Bakker | 24 april 2017 11:33

Dit vind ik een heel goed plan! Naast de voordelen voor de luchtverbetering vind ik het optisch ook een goed idee! Hoe meer groen hoe beter.

Reageren


Patrick vd Hoven | 25 april 2017 10:12

Goed idee, de ring A10 en omgeving is voor veel A'dam bezoekers toch een eerste kennismaking met de stad. Veel fraaier dan graffiti e.d. Doen dus, een nieuwe invulling van de Park Avenues uit de VS.

Reageren


B. Wimmers | 1 mei 2017 09:39

Ik ben zeker voor, het groen heeft een veel vriendelijker uiterlijk dan de huidige bekladde geluidschermen en is tevens ook nog een verbetering voor het milieu. Daarbij is ieder stukje groen hard nodig, in Amsterdam-West vind ook steeds meer bebouwing plaats onder het mom van "biologisch", "ecologisch".

Reageren


Annemarie van Holsrein | 5 oktober 2017 05:58

Ziet er mooi uit, is gezond. Maar liefst zou ik de hele ring West overkapt zien er volledig begroeien.

Reageren


Dewi Ligthart | 30 november 2017 02:30

Reduceert het geluid en de fijnstof en staat nog mooi ook!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel