Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 20 van de 100.

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Minder zwerfafval (rond scholen)

Door: Hester Weil
16 september 2021
De Stem van West | 24 aug. 2017, 07:47

Beste Hester,

Dank voor je plan, helaas is het niet gelukt om in de 90 campagne-dagen boven de 100 stemmen uit te komen. Pas wanneer dat lukt kom je op een van de 3 de peildata in de volgende fase waar gekeken wordt welk 100+ plan de meeste stemmen heeft.

Je plan blijft echter beschikbaar op de site van Stem van West. Daarnaast ben je altijd welkom om in het Algemeen Bestuur over je plannen en ideeen te praten via de reguliere inspraak. Je kan je hiervoor opgeven via deze link.

Met vriendelijke groet,

Alex
de Stem van West

Schoolkinderen gebruiken 1x per week hun pauze om samen met de klas zwerfafval in en rond het schoolplein op te ruimen. Nuttig en leuk!

Eind maart heb ik in het kader van de nationale opschoondag samen met een aantal buurtgenoten het zwerfafval in de Erasmusparkbuurt aangepakt. In kleine groepjes gingen we met "graptors", vuilniszakken in ring, bezems en stoffer en blik door de straten om zwerfafval op te ruimen. Opruimen lijkt nooit leuk, maar in dit verband was het gezellig en we merkten allemaal dat het een enorme kick gaf om het zwerfafval op te ruimen en de straten schoner te zien worden. Het werd een soort spel en na afloop voelden we ons trots. Zwerfafval is in West helaas een groot probleem. Vooral in de buurt van scholen, waar kinderen spelen en ouders staan te wachten om hun kinderen op te halen, ligt vaak veel zwerfafval op straat. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om sigarettenpeuken, blikjes en pakjes drinken, chipszakjes en overig klein afval. Dit geeft een onprettig en onveilig gevoel en geeft de buurt een slechte naam. Vuil trekt vuil aan! 

Mijn voorstel is om elke basisschool in Amsterdam West (en misschien ook wel middelbare scholen) te voorzien van een setje opruimmateriaal en dan te vragen of elke klas een keer per week, onder begeleiding van een leerkracht, gedurende de pauze het schoolplein en de omringende straten schoon wil maken. Zo is er elke dag een "team" bezig. Dit straalt positiviteit uit en betrekt de schoolkinderen beter bij de buurt. Hopelijk stimuleert het kinderen en hun ouders ook om voortaan twee keer na te denken voordat ze hun afval op straat gooien, maar gooien ze het liever meteen in de prullenbak.
Op nederlandschoon.nl is informatie beschikbaar en op aandeslagmetafval.nl staan leuke lesmodules en materiaal voor de leraren om in te zetten tijdens lessen. Ook zijn via deze sites  minigrijpers en andere pakketten met materialen (incl posters en diploma's) te bestellen en krijg je er zelfs een gratis als je het project aanmeldt. Dat zouden de schooldirecteuren kunnen doen. 


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
ReindeR Rustema | 9 mei 2017 08:18

Het zijn vooral tieners die op basisschoolpleinen na schooltijd, voornamelijk 's avonds, met elkaar te hangen en rotzooi maken.
Basisschoolkinderen eten hun van huis meegebrachte lunch binnen op. Oudere kinderen kopen zelf 'lunch' in de supermarkt. Daar is veel aan preventie te doen! Tijdens mijn schoolcarrière had ik nooit afval. Broodtrommel en beker gingen naar huis terug.

Kinderen leren al genoeg over afval en recycling. Leer ze af dat ze zelf in de supermarkt eten kopen.

Reageren


S Gaster | 3 juli 2017 02:47

Onzin, het zijn meestal niet de kinderen, maar 15- en 20- en 30-plussers en mensen die ouder zijn dan dat, die zwerfvuil veroorzaken. Deel maar eens een paar boetes uit, zet het in de Telegraaf, moet je zien wat dat doet. ALS je al iets met kinderen wilt doen, begin dan een project waarbij je samen met hen onderzoekt wie die rotzooi verspreidt: meten is weten. En presenteer dat aan het bestuur en eventueel het Parool of zo.

Reageren


Login om verder te gaan
refresh

Cancel