Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 23 van de 100.

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Statiegeld in Amsterdam-West tegen zwerfafval

Door: ReindeR Rustema
16 september 2021
De Stem van West | 24 aug. 2017, 07:47

Beste ReindeR,

Dank voor je plan, helaas is het niet gelukt om in de 90 campagne-dagen boven de 100 stemmen uit te komen. Pas wanneer dat lukt kom je op een van de 3 de peildata in de volgende fase waar gekeken wordt welk 100+ plan de meeste stemmen heeft.

Je plan blijft echter beschikbaar op de site van Stem van West. Daarnaast ben je altijd welkom om in het Algemeen Bestuur over je plannen en ideeen te praten via de reguliere inspraak. Je kan je hiervoor opgeven via deze link.

Met vriendelijke groet,

Alex
de Stem van West

Statiegeld is de beste methode om zwerfafval te bestrijden. Landelijk is er een industrielobby tegen statiegeld, maar lokaal kan het!

Er is een geniaal filmpje van 1,5 minuut waarbij een vracht zooi zonder statiegeld op een plein wordt gestort met het bord 'gratis meenemen' erbij. Iedereen loopt er omheen. Dan met statiegeld en het plein is in heel snel schoon.

Helaas is er landelijk een lobby van de industrie (Coca Cola, Albert Heijn, etc.) tegen statiegeld (NPO, 28-9-16). Want ga maar na: een 1,5L statiegeldfles die je uitschenkt in glazen is minder winstgevend dan heel veel kleine flesjes zonder statiegeld die je impulsief koopt en aan de mond zet. Als de industrie veel verpakkingen via de 'plastic heroes'-containers weet in te zamelen en recyclen mag het statiegeld verder afgeschaft worden, ondanks dat iets van 95% ofzo van de burgers van statiegeld houdt.

Eigenlijk moet er statiegeld op alles, maar lokaal kan er best wat gedaan worden. Roep alle lokale winkeliers in west aan tafel om een statiegeld-regeling te ontwerpen en uit te voeren. Om te beginnen voor het makkelijkste zwerfafval, de kleine drankverpakkingen. Speciaal stickertje erop en als je het flesje/blikje met stickertje inlevert is het gekocht bij winkeliers die meedoen. De gemeente kan deelname op den duur zelfs verplichten door horecavergunningen eraan te koppelen.

Scholieren gaan dan vast zelf zwerfafval verzamelen, in combinatie met het WastedLab-idee voor plastic zonder statiegeld (van buiten Amsterdam bv.)

Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Jeannette Koning | 12 mei 2017 09:55

Ik ben voor, want we moeten echt alles op alles zetten om het straatafval aan te pakken. Het lost echter niet alles op, want wij prikken ook veel pizzadozen en lachgaspatronem op. En luierdoekjes, om maat wat te noemen. Dus steun ook ons plan over een grotere rol voor handhaving (ja jij ook Reinder! We hebben hetzelfde doel immers).

Reageren


W. Bij | 19 mei 2017 08:27

ABSOLUUT VOOR ! Dit is dus precies wat ik in
https://stemvanwest.amsterdam.nl/plan/40
voorstelde. Geef ALLE afval een inleverwaarde en verzamel dat via afval-inleverpunten. Op die locaties wordt het afval gescheiden en gereedgemaakt om te worden ge-recycled.
Dan zijn belastingen en afvalheffingen niet meer nodig Iedereen kan altijd z'n afval op straat zetten want er is altijd wel iemand (of een organisatie) die het snel ophaalt.
Het geld ligt dan letterlijk op straat ! Groots opzetten !

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel