Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 39 van de 100.

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Hondjes-referendum

Door: Paul Treanor
16 september 2021

Laat de 'twee hondjes' op de Postjesweg niet vernietigen zonder openbaar debat.

Het Forum voor Democratie (FvD) is fel tegen de moderne kunst. De partij hoort tot een internationale conservatief-revolutionaire stroming, dat de moderne kunst niet alleen als waardeloos beschouwt, maar als een verzwakking van de westerse beschaving. Voor de meeste partijen is de kunst een bijzaak, maar niet voor het FvD. De partij streeft naar een nationale culturele wedergeboorte in Nederland (renaissance), waaronder een terugkeer naar de traditionele kunstvormen. Partijleider Thierry Baudet heeft zijn kritiek op de moderne kunst onlangs herhaald: hij spreekt van "totale chaos en afzichtelijkheid".

De toon van de conservatief-revolutionaire stroming is agressief, maar voorlopig blijft dat beperkt tot de sociale media. Baudet heeft wel enkele kunstenaars met naam genoemd, wat gezien deze agressie als een bedreiging kan worden opgevat. Uit historisch voorbeelden weten wij, dat rechtste tegenstanders van de moderne kunst en architectuur ook geweld gebruiken, als ze eenmaal aan de macht zijn.

In Amsterdam wil het Forum voor Democratie ook een conservatieve culturele revolutie ontketenen. Als het FvD aan de macht komt, bijvoorbeeld door een staatsgreep, zal in Amsterdam heel wat veranderen. Alles wat links en politiek-correct is, wordt dan weggevaagd. Dat geldt ook voor de kunstenwereld, dat Baudet als een 'kartel' omschrijft. Mogelijk wordt het Stedelijk Museum gesloten, of omgezet in een museum voor traditionele en neo-traditionele schilderijen. De kans is groot dat zijn collectie van moderne kunst wordt vernietigd.

We kunnen ook verwachten, dat de openbare ruimte gezuiverd wordt van de moderne kunst, dat sinds de jaren '50 veelvuldig is geplaatst. Een  goed voorbeeld daarvan zijn de twee hondjes, grote plastic honden aan weerszijden van de Postjesweg, waar deze het Rembrandtpark kruist. Zulke kunstwerken drijven conservatieven tot woede: ze hebben geen enkele binding met de traditie, of met de nationale identiteit.

We weten niet hoe het FvD de 'twee hondjes' wil aanpakken. Mogelijk worden ze met veel vertoon in brand gestoken, maar het kan ook zijn, dat ze in het holst van de nacht worden weggehaald. Juridisch mag het allebei, want kunst in de openbare ruimte is  eigendom van de gemeente. Als het FvD de gemeente beheerst, dan mogen ze gemeentelijk eigendom vernietigen, verkopen, of verplaatsen. De buurtbewoners worden in elk geval niet betrokken bij de besluitvorming.

De gemiddelde Amsterdammer weet ook niets, van een aanstaande zuivering van kunstwerken in de openbare ruimte. Het stadsdeelbestuur zal beweren dat er geen plannen zijn, om de 'twee hondjes' te vernietigen. Het bestuur wil liefst geen discussie of debat, ook niet tijdens de komende campagne voor de raadsverkiezingen. Op die manier kan het Forum voor Democratie ongestoord zijn plannen uitwerken. De radicaal-rechtse oorlog tegen de moderne kunst krijgt ook weinig aandacht in de media.

Ik stel voor, om de kwestie wel in de openbaarheid te brengen, door een referendum te houden over de vernietiging van specifieke moderne kunstwerken in de openbare ruimte. Daaronder de 'twee hondjes', en bijvoorbeeld ook het Picasso-beeld in het Vondelpark. Zeker tientallen kunstwerken zijn met verwijdering of vernietiging bedreigd.

Het referendum kan ook gaan over de vraag, wat ervoor in de plaats komt. Het Forum voor Democratie wil vermoedelijk iets dat de eigen cultuur en tradities versterkt, bijvoorbeeld een standbeeld van Michiel de Ruyter.

Dit is geen banale kwestie. De inrichting van de steden weerspiegelt de kernwaarden van een samenleving. Het Forum voor Democratie heeft het goed begrepen: de nationale identiteit van het Nederlandse volk, en de toekomst van de westerse beschaving, staan op het spel. Kiezen we voor de moderne kunst, of voor de eeuwenoude vaderlandse cultuur en identiteit? De strijd wordt uitgevochten op nationaal en lokaal niveau.

Het is dus niet onredelijk, om de bevolking te raadplegen over zulke belangrijke thema's, zeker als bestuurders het allemaal geheim willen houden. Een referendum zou het zwijgen doorbreken, en geeft buurtbewoners een kans om zich uit te spreken, over de omstreden kunstwerken.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Patric Hartwig | 12 november 2017 07:15

De hondjes horen bij het Rembrandpark!!! En die blijven. Anders laten alle honden van West en daarbuitenbsagelijjs voor het ingang van het SD West schijten!!!!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel