Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 2 van de 100.

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Hallo Brug

Door: Femke Bijlsma
16 september 2021

Een ontmoetingsbrug: een verbindende ruimte tussen oude en nieuwe buurtbewoners.

De Hallo Brug maakt de mooie binnentuin van nieuwbouwcomplex Rhapsody toegankelijk voor alle bewoners van de Kolenkitbuurt.

In de Kolenkit, een buurt met voornamelijk sociale woningbouw in Amsterdam West, wordt een vrije-sector appartementencomplex mét openbare binnentuin gebouwd, Rhapsody in West genaamd. Die openbare binnentuin moet voor alle buurtbewoners toegankelijk zijn, maar aan de noordzijde, de kant waar de belangrijkste voetgangersroute van en naar de Kolenkit loopt, is de binnentuin niet goed te bereiken.

Aan deze kant ligt de binnentuin ver boven straatniveau en is alleen bereikbaar via een smalle, vijf meter hoge trap. Terwijl juist hier een goede aansluiting met de buurt zou moeten zijn! Vooral ook voor mensen die niet zo makkelijk de trap nemen.

In een buurtparticipatietraject rondom de nieuwbouw heeft Cascoland samen met buurtbewoners een oplossing bedacht: de Hallo Brug, een voetgangersbrug in de vorm van een Slang die de buurt met de publieke binnentuin verbindt. De brug is zo smal dat mensen elkaar alleen in de bredere bochten kunnen laten passeren. De brug wordt zo een ontmoetingsbrug, een verbindend element tussen oude en nieuwe buurtbewoners. In een stad waar mensen elkaar steeds minder kennen kan elkaar hallo zeggen al een groot verschil maken. 

De brug dient meerdere doelen:

- het verbindt de oude Kolenkitbuurt op een logische plek met het dakpark van de nieuwbouw en maakt deze ook vanuit deze kant toegankelijk voor iedereen.
- het continueert een logische verbindingsroute voor iedereen, ook voor mensen slecht ter been of met winkelkarretje of kinderwagen (nu niet toegankelijk door steile trap)
- het verlevendigt een "dode hoek" van de buurt en verhoogt daarmee de veiligheid
- het is een uitnodigend gebaar naar de buurt in plaats van een blinde muur
- het faciliteeert dat oude en nieuwe bewoners van de buurt elkaar tegenkomen
- het zorgt ervoor dat mensen rekening met elkaar houden en elkaar gedag zeggen op straat. 
- Het brengt meer groen in de buurt: De plek van de brug wordt óók ingericht als groen park. 
- het voegt een bijzondere ruimtelijke- en sociale ervaring toe aan Amsterdam

Op https://www.voordekunst.nl/ zijn we een crowdfunding campagne begonnen om vanuit de maatschappij een eerste aanzet voor de brug te maken. De volgende stap is aan de politiek. Bouwen jullie mee?
Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel