Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 2 van de 100.

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Muurtekst tegen Eberhard van der Laan

Door: Paul Treanor
16 september 2021

Eenzijdige verheerlijking van de PvdA is oneerlijk en onethisch

Op Stem van West is een plan ingediend voor een muurtekst met een uitspraak van Eberhard van der Laan: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar'. Dat zou in grote letters op een prominente plek komen te staan, het Mercatorplein of station Sloterdijk bijvoorbeeld. Het plan is ingediend door Liesbeth de Looper.

Hoewel het niet als zodanig gepresenteerd wordt, is dit feitelijk een 'Eberhard van der Laan Monument'. Dat is discriminerend en onethisch.

Het is per definitie discriminerend, omdat er talloze uitspraken op een muurtekst kunnen, en slechts één uitgekozen wordt. Waarom deze? Omdat Eberhard van der Laan een prominent lid was van de Partij van de Arbeid. Hij was namens de PvdA eerst raadslid in Amsterdam, vervolgens minister, en laatst burgemeester. Hij hoorde onmiskenbaar tot een elite: de politieke klasse, die Nederland al meer dan een eeuw regeert.

Als je naar de straatnamen en monumenten van Amsterdam kijkt, dan valt het op dat PvdA-politici over-vertegenwoordigd zijn. Geen wonder, want de PvdA was lange tijd de grootste partij in de gemeenteraad. Samen met de andere partijen, benoemden ze de nieuwe straten naar prominente partijleden. Dat is in het algemeen zo: de elite noemt de straten naar leden van de elite, en de elite bouwt monumenten voor leden van de elite. Zo gaat dat overal, van Amsterdam tot Noord-Korea.

Geleidelijk ontstaat meer aandacht voor de ethiek van het herdenken en eren. De huidige praktijk is niet alleen discriminerend, maar ook onethisch, omdat het vaak mensen vereert, die geen eer verdienen. Vele straten zijn bijvoorbeeld genoemd naar veldheren en prinsen, die naar huidige maatstaven oorlogsmisdadigers zijn. Of naar politici met bloed aan hun handen, zoals Hendrik Colijn (van de Colijnstraat, op de foto). Naar hun slachtoffers wordt nooit een straat genoemd.

Een monument voor Eberhard van der Laan vertelt ons, dat hij eer verdient. Dat kunnen PvdA-ers wel vinden, maar het is fout om daarvoor de publieke ruimte op te eisen. Het is ook fout om dat te doen met gemeenschapsgeld. Bovendien willen PvdA-ers ook de nieuwe brug over het IJ naar hem vernoemen.

Deze onethische praktijken moeten eens ophouden. Er zijn tientallen reden om Eberhard van der Laan juist niet te eren, en  een eenzijdig monument vermijdt per definitie de vraag, of eer wel verdiend is. Het laat geen ruimte voor ethische reflectie.

Ik stel dus voor, om naast het voorgestelde monument, een tegenmonument neer te zetten, gericht tegen Eberhard van der Laan en de Partij van de Arbeid. Dat kan ook in de vorm van een muurtekst. Het kan bijvoorbeeld wijzen op het voortrekken van PvdA-ers bij straatnamen en monumenten, of het kan inhoudelijk kritiek leveren, op het beleid van Eberhard van der Laan en zijn partij.

Dit model kan ook worden toegepast bij andere eenzijdige monument en straatnamen: het plaatsen van een tegenmonument, om het verzwegen verhaal zichtbaar te maken.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Liesbeth de Looper | 8 februari 2018 06:30

‘Zorg slecht voor onze stad en elkaar’. Zoiets? Zet ‘m op Paul!

Reageren


B Bogert | 8 april 2018 11:56

Ehm... Eberhard van der Laan was een door velen geliefde burgemeester. Je hoeft het niet met alles wat hij gedaan heeft eens te zijn. Je hoeft niet eens fan van hem te zijn. Zelfs dan blijft deze uitspraak een mooie wens voor iedereen die de stad Amsterdam een warm hart toedraagt. Het is geen monument voor Eberhard, maar een eerbetoon aan de stad Amsterdam. Een oproep om elkaar en de stad te blijven koesteren! Wie daar tegen is, heeft m.i. geen plek in deze stad en kan beter verkassen.

Reageren


Login om verder te gaan
refresh

Cancel