Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

De stemperiode is afgelopen

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 4 van de 100.

Status

De stemperiode is afgelopen. Stemmen op dit voorstel is niet meer mogelijk.

Naamswijziging Willem de Zwijgerlaan

Door: Paul Treanor
16 september 2021

Vervang de rechtse straatnaam, door een pro-immigratie straatnaam.

Het Forum voor Democratie (FvD) wil alle straatnamen in Amsterdam bevriezen. Ze willen vooral de nationalistische naamgeving  beschermen, die steeds meer kritiek krijgt. Het is een internationaal verschijnsel: de politieke inrichting van de openbare ruimte staat ook in andere landen ter discussie.

Vanaf de 19e eeuw, werden vele straten, scholen, instellingen, en parken genoemd naar nationale helden. In Amsterdam zie je dat in de vooroorlogse stadsuitbreidingen, bijvoorbeeld de Zeeheldenbuurt en Admiralenbuurt. Het was een rechtse politieke strategie, om de nationale identiteit te versterken. Daarbij werden misdaden uit het verleden uitgewist of verzwegen: vele van de 'nationale helden' waren onderdrukkers, oorlogsmisdadigers, bloeddorstige veroveraars, of slavenhandelaren. In Nederland is de huidige kritiek vooral gericht op de koloniale veroveraars, maar het probleem is breder. In de VS waren bijvoorbeeld standbeelden van Confederate helden doelwit van protesten, waarbij een dode is gevallen. De Confederate staten, de zuidelijke pro-slavernij staten, hebben de Burgeroorlog verloren, maar een deel van bevolking heeft zich nooit daarbij neergelegd. Ook 150 jaar na de oorlog, is de nationale eenheid in de VS niet vanzelfsprekend.

In Nederland liggen de gewapende conflicten verder in het verleden, en werd vanaf eind 19e eeuw een redelijk geslaagde nationale identiteit opgebouwd. Daarbij werd veel onrecht verzwegen: niet alleen de koloniale misdaden, maar vooral het ontstaan van Nederland als nadrukkelijk protestantse natie. Dat was niet mogelijk geweest zonder geweld tegen de katholieken, en daarna werden ze als bevolkingsgroep achtergesteld, tot in de 20e eeuw.

Er staat dus veel meer op het spel dan een straatnaam. Het Forum voor Democratie begrijpt het goed: morrelen aan de straatnamen betekent ook morrelen aan de nationale eenheid. De nationalistische straatnamen horen bij een gedeelde visie op het nationale verleden, dat een gevoel van eenheid voedt. Voor rechts staat het vast, dat dit allemaal bewaard moet worden, en de emoties lopen hoog op. Verandering wordt gezien als landverraad, en gekoppeld aan verdere 'bedreigingen voor de natie', zoals de islamisering, de massa-immigratie, of de Europese integratie.

In dit klimaat is het verstandig, dat de lokale overheid een helder beleid formuleert. In Amsterdam is het straatnaam-beleid daarentegen een rommel. Er ontbreekt een procedure voor het systematisch toetsen en vernieuwen van straatnamen.

Als aanzet tot een nieuw beleid stel ik voor, om de naam van de Willem de Zwijgerlaan te wijzigen in 'Laan van de Immigratie'. Hiermee wordt duidelijk stelling genomen, tegen de ideologie van het Forum voor Democratie.

Willem van Oranje, bijgenaamd Willem de Zwijger, was een vroege aanvoerder van wat later de protestantse natie Nederland zou worden. Hij voerde oorlog niet alleen 'tegen Spanje', maar tegen de katholieke inwoners van de Lage Landen. Hij stond aan het begin van de repressie tegen katholieken, dat drie eeuwen stand zou houden. Hij is geen held, en werd destijds ook niet als held gezien, behalve door zijn eigen aanhangers.

Als vermeende 'vader' van de natie, werd Willem van Oranje later vereerd door nationalisten, en dus ook door het Forum voor Democratie, Erkenbrand, de Nederlandse Volksunie, en de PVV. Of hij echt een 'nationalist' was, in de huidige betekenis, doet er niet toe. Het Forum voor Democratie ziet wel, in het verdedigen van zijn heldenstatus, een verdediging van de huidige nationale staat. Zo wordt Willem van Oranje postuum ook een strijder tegen de Europese integratie, de massa-immigratie, en het cultuurmarxisme. Vanuit de logica van het etnisch nationalisme, is deze houding begrijpelijk. De vraag is, of de hele bevolking zich daarbij moet aansluiten.

De voorgestelde nieuwe naam 'Laan van de Immigratie' stelt een positief oordeel over de immigratie, tegen het etnisch nationalisme van het FvD en Erkenbrand. De nationalisten willen de naam Willem de Zwijgerlaan behouden, niet omdat ze zijn laat-middeleeuwse overtuigingen delen, maar omdat hij symbool staat voor hun visie op staat en samenleving.

Gezien de huidige bevolkingssamenstelling, zullen de meeste buurtbewoners weinig bezwaar hebben, tegen 'Laan van de Immigratie' in plaats van 'Willem de Zwijgerlaan'. De naamswijziging zal vooral bij rechtse autochtonen weerstand oproepen. Ze zullen het opvatten als 'een aanval op de nationale identiteit', en zoals hier uitgelegd, klopt dat ook. De nationale identiteit is echter geen heilige waarheid, het is eerder een politieke ideologie, en het is zeker een politieke keuze. Een nationale identiteit, die ontleend is aan de verering van onderdrukkers, moordenaars en slavenhandelaren, valt niet te verdedigen. Een goede mens zou iemand als Willem van Oranje niet vereren, en daarom is er ook geen reden om hem groepsgewijs te vereren, in het kader van de nationale identiteit.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Jeroen Brink | 6 maart 2018 08:39

De argumentatie voor de naamswijziging rammelt aan alle kanten, en er worden aannames gedaan in naam van andere mensen. De geschetste rol van Willem van Oranje is wel heel eenzijdig. Om mensen die aan de huidige naamgeving willen vasthouden direct weg te zetten als rechtse autochtonen en etnische nationalisten is naïef. Reflecteren op het verleden is lastig als je alles uit het verleden wegpoetst. Om over de manco's van ons tijdgewricht nog maar niet te spreken. Mooi Willem de Zwijgerlaan laten.

Reageren


W. Bij | 27 februari 2018 08:30

ik ben niet rechts en ook niet links, maar zie in veel stromingen positieve en negatieve aspecten. daarom hoor en lees ik graag de mening van zo veel mogelijk relevante mensen, en probeer ik die te begrijpen vanuit hun positie en in hun context.
tegenwoordig worden er meer en meer verguisd, ja zelfs onderdrukt en draait het uit op regelrechte discriminatie.
die ontwikkeling vind ik zorgelijk.
als ik goed ben ingelicht streed Willem tegen de Spaanse overheersing en voor democratie.

Reageren


Login om verder te gaan
refresh

Cancel