Spring naar inhoud
logo
Gemeente
Amsterdam

De Stem van West

Dit voorstel wordt besproken

Stemmen

0
0
0
0
0
0
Aantal stemmen voor het plan: 162 van de 100.

Status

Dit voorstel wordt besproken in de volgende stadsdeelcommissie vergadering!

Een groen Witte de Withplein

Door: Maarten Fonk
16 september 2021

Het Witte de Withplein bestaat uit steen, steen en nogeens steen. Dat moet anders! We willen plannen voor een groen WdWplein ontwikkelen.


! Stem voor een groen Witte de Withplein !

Stenen en stoeptegels
Het Witte de Withplein in de Baarsjes bestaat uit steen, steen en nogeens steen.
Ruim 9500 stoeptegels vormen het plein, naast fietspaden en een WdW-straat van asfalt. 
Omringd door blokken woningen van louter baksteen. Er staat één boom. Die groeit in een kunstwerk van zwaar metaal, een kunstwerk met een oppervlakte van ongeveer 40 m².

Vergroening is een noodzaak
Amsterdam wil en moet vergroenen. Dat geldt zeker voor het Witte de Withplein. Vergroenen om de enorme warmte op het plein en tussen de huizenblokken te verminderen. Om het mogelijk te maken het regenwater beter te gebruiken, om de enorme klankkast te breken die het stenen plein nu is en om het aanzien van plein sterk te verbeteren. Het is nu een plein dat je snel wilt verlaten.

Buurt-initiatief
Enkele buurtbewoners hebben de handen ineen geslagen om het plein echt te vergroenen. We hebben gekeken naar diverse prachtige voorbeelden in de buurt en daarbuiten. Wij willen graag! 
Echter....de gemeente geeft tot nu toe niet thuis, terwijl de gemeente toch ook een groene stad wil. Na 1,5 jaar vergaderen, overleggen, e-mails heen en weer is het resultaat: 0,0. 

Een groen Witte de Withplein!!
De initiatiefgroep wil op korte termijn:

  1. een groenplan WdWplein laten ontwerpen: Als dit niet door de gemeente gedaan kan worden, dan door anderen. We hoeven niet bij 0 te beginnen: er zijn genoeg prachtige voorbeelden in de Baarsjes te vinden!
  2. een budget sociaal beheer:                                                                                                    De initiatiefgroep maakt in relatie met het programma“vuilnis-vrij-west” plannen voor het onderhoud van het groen. Wij pleiten voor een publiek-private samenwerking, met een gemeentelijke budget als voorwaarde voor een optimale buurtparticipatie.
  3. inzage voorwaarden kunstwerk:                                                                                             De afspraken met de kunstenaar voor het plein zullen in 2021 opnieuw bezien worden.   Buurtbewoners willen daar direct bij betrokken worden.
  4. afstemming met de plannen Witte de Withstraat:
    In het ontwerpplan voor een nieuwe Witte de Withstraat zijn bewust geen voorstellen 
    gedaan voor het plein. Wij pleiten voor afstemming tussen beide (groen-)plannen.

Steun onze voorstellen! 
Bij voldoende steun gaan we zeker inspreken bij de stadsdeelcommissie om ook politieke steun te krijgen voor de vergroening van het Witte de Withplein.
Dus graag een “like” voor onze plannen tot vergroening.Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Marcel Terlinden | 20 oktober 2020 10:12

Ik steun dit voorstel van harte omdat het positief bijdraagt aan het terugdringen van de opwarming van de aarde. Daarnaast zorgt het plan voor een veel betere en mooiere uitstraling van het plein en de omgeving en verbetert het ook nog eens de sociale cohesie van de buurt. Genoeg argumenten dus om dit masaal te steunen, lijkt mij!

Reageren
Han Haakmeester | 30 oktober 2020 09:04

Als we het midden stuk als parkje verhogen zoals in de Vespuccistraat, kan het kunstwerk blijven bestaan en dienst doen als vloer voor een terrasje of schaak/dambord tafelsMieke bolte | 21 oktober 2020 07:09

het plan is een positieve bijdrage tot vergroening van mijn leefomgeving

Reageren


Eddy Norbart | 28 oktober 2020 10:07

Ik ben voor omdat er weinig groen op het plein is en door een herinrichting beter en meer gebruikt gaat worden

Reageren


Ard Wolthuis | 21 oktober 2020 09:46

Ik ben voor, want vergroting van de buurt is gezond voor mens, dier en de stad zelf. Beter voor het opslaan van het overtollige regenwater, zorgt voor verkoeling in de stad en het is bewezen dat groen bijdraagt aan een groter geluksgevoel, beter mentale balans

Reageren


Han Haakmeester | 30 oktober 2020 08:21

Het stenen plein waar ik nu 3 jaar op uitkijk, heeft als enige functie, dat mensen, tegen de regels, met de auto tot de voordeur kunnen rijden. Voor het klimaat in de stad en de beleving van haar bewoners, moet zoveel mogelijk steen worden vervangen doorgroen

Reageren


Abdelilah El Garrat | 18 november 2020 03:39

Omdat er nu een "kunstwerk" het hele plein bedekt wat ik persoonlijk zonde vind. Daarnaast heeft groen positieve invloeden op het hart en lichaam. Een klein voetbalveldje (kooi) lijkt me ook een goed idee aangezien er kleine kinderen daar vaak voetballen. Dit om de veiligheid van de kinderen te waarborgen!

Reageren


Mehmet Tosun | 18 november 2020 08:30

Wij willen ook in onze straat groen zien niet allen een betoon of asfalt, het is niet moi en ook niet leuk ook nog te warm in zomertijd.

Reageren


Mustafa Nait elghazi | 18 november 2020 12:27

Ik ben voor meer groen in de buurt om dat er weinig groen in de buurt is

Reageren


Sjoerd de Groot | 19 november 2020 03:43

Want het is een grote steenpuist. Letterlijk. Het zeer onaantrekkelijk. Het opvangen van regenwater is belangrijk en het lijkt me fijner spelen voor de kinderen als het er groener is.

Reageren


mieke de rijk | 19 november 2020 08:10

Het zou een geweldige verbetering zijn in alle mogelijke opzichten

Reageren


Marijana Vukomanovic | 19 november 2020 08:21

we need more green in the street and a place for kids to gather.

Reageren


Mennoise van Kicken | 20 november 2020 11:28

Wat een super initiatief. Het groen zal de buurt op vele vlakken goed doen. Sociaal en ecologisch

Reageren


Evert G | 22 november 2020 07:49

Ik steun dit voorstel omdat het huidige Witte de Withplein enorm lelijk is!

Reageren


Sabine Kuijper | 23 november 2020 08:41

Ik ben voor, want vergroting van de buurt is gezond voor mens, dier en de stad zelf. Beter voor het opslaan van het overtollige regenwater, zorgt voor verkoeling in de stad en het is bewezen dat groen bijdraagt aan een groter geluksgevoel, beter mentale balans.

Reageren


Herman Nooy | 24 november 2020 11:31

Kaal, kil en 's slecht verlicht en onoverzichtelijk

Reageren


Jesje De Schepper | 26 november 2020 02:29

De stalen verhoging kan goed dienst doen als podium voor klassieke onversterkte concerten, bijvoorbeeld op zondagnamiddag. Dat werkt natuurlijk alleen als er minder lawaai is: auto's en scooters weg en meer groen!
Er zijn al veel speelplaatsen voor kleine kinderen in de buurt. Ik pleit voor bomen en bankjes waar buurtbewoners (en moskeebezoekers) op een gezellige en veilige manier kunnen bijkletsen. Die functie heeft het plein al, maar de sfeer van die bijeenkomsten kan flink verbeterd worden.

Reageren


Marit Klooster | 27 november 2020 02:25

Ik ben voor een groen plein, omdat ik vind dat meer groen in de stad veel beter is. Het is beter voor de dieren en natuur, maar ook voor het beter opvangen en gereguleerde opvangen van regenwater, het is tegen de warmte en het is bovendien voor mensen beter. Draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en is een fijnere plek om te verblijven dan het stenen plein.

Reageren


Jeanine Theunissen | 30 november 2020 03:39

Groen is mooier, voelt beter, zorgt voor betere afwatering van hemelwater en vooral ook koeling in de zomer!

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel